Monday, August 24, 2009

Dangai Husny



Inilah menu berbuka kami. Papa nak sangat makan kuih. Bukannya banyak pun yang dia makan. Yang lebihnya kami hantar ke surau. So ana cubala buat dangai. Org johor panggil kuih rangin. Ana x berapa suka sb kuih ni manis. If x manis, x sedap.
Papa blend nanas 4 the jus. Anak2 x berapa nak reti minum jus nanas. Papa da terbiasa minum jus bila berbuka. Kalau balik kedah, mcm2 jus segar ada ats meja.
Berbalik semula ke dangai Husny, nak bake x de acuan. so ana guna sandwich maker dan acuan kuih cara. Leceh la skit. Tapi bila da siap ok . lebih sedap dari yang dijual. Sape nak puji ana kan...

Bahan-bahan
Secawan tepung, 1 biji kelapa parut, n 1/2 cawan gula.

Gaul semua.lepas tu bake je.bole guna stove or oven. If nak hangus(kik3) bakar guna arang.(cara lame)

Lepas ni papa oder tepung bungkui (tepung bungkus). Kuih tradisi kat utara.Sapa org utara, mesti tau how to make it. Ana tau cuma x pernah buat sendiri. Nak kena buat inti dulu. Intinya mcm inti kuih koci. Bab2 buat inti ni nak kena ikut giliran. Buat mana yg senang dulu. Sebab TB ni cerewet skit. silap2 xbole nak kukus sb bungkus x betul.